11 de juliol - 14 novembre de 2019
Rodtxenko: l’artista revolucionari de Kazan
Replantejament de les idees del famós pintor i fotògraf Alexander Rodtxenko a la Rússia moderna
11 de juliol - 14 novembre de 2019
Rodtxenko: l’artista revolucionari de Kazan
Replantejament de les idees del famós pintor i fotògraf Alexander Rodtxenko a la Rússia moderna

Dates:

juliol - novembre

Col·laboradors:

– Casa de Moda Katya Borisova

– Govern de Tatarstan

– Ajuntament de Kazan

– Comitè de turisme de l'Ajuntament de Kazan

Entrada gratuïta

La Fundació cultural CdR a Barcelona inaugurarà l'exposició Rodchenko: l'artista revolucionari de Kazan, dedicada a repensar les idees del famós artista i fotògraf rus, Alexander Rodchenko, en la Rússia moderna. El projecte es presenta com una simbiosi de les formes artístiques més actives i populars de segle XXI: moda, fotografia, arquitectura, música, cinema i teatre.

Aquest pont cultural de 100 anys ens ajuda a comprendre la idea principal d'aquest projecte que, un segle més tard, mostra paral·lelismes creatius entre les obres de Rodchenko i la influència del seu treball en l'art contemporani.

L'exposició es va inaugurar a la Casa de Rússia a Barcelona l'11 de juliol de 2019 a les 19 h.

Rodchenko: l'artista revolucionari de Kazan és un projecte únic que permet apreciar la contribució d'Alexander Rodchenko al desenvolupament de l'art del segle XX, veure la rellevància de la seva obra al segle XXI i conèixer les obres d'artistes moderns russos.

A més, es va projectar la peça audiovisual: L'esperit del temps, dirigit per Polina Khabibullina i produït pel canal de televisió rus Rossiya.

No items found.

Alexander Rodchenko és un dels pioners de l'avantguardisme rus, dins el moviment constructivista, i un geni de la fotografia de fama mundial. Una de les obres més populars del mestre va ser la imatge La noia amb leica, que va rebre reconeixement internacional en 1994 i es va vendre en la subhasta de Christie's, per 115 mil lliures esterlines.

El patrimoni de Rodchenko és summament important i divers. Tot i ser conegut pels seus èxits en la fotografia, va arribar a aquest àmbit de l'art quan ja estava format com a pintor i professor. A part d'això, Alexander Rodchenko es va dedicar també a l'escultura, al teatre i a l'arquitectura.

Precursor de la propaganda i la publicitat a l'URSS en l'estil constructivista, va ser un dels creadors més excepcionals i versàtils de la primera meitat de segle XX. Les seves obres són molt valorades en tot el món. Per exemple, el quadre Construcció número 95 (1919) va ser venut per 4,5 milions de dòlars.

Gràcies a Rodchenko, en l'entorn professional van aparèixer termes completament nous: "la perspectiva de Rodchenko" i "la falsa perspectiva de Rodchenko". I aviat el món es va assabentar del que suposa una "composició de Rodchenko". La seva aproximació experimental a la fotografia va canviar per sempre la història d'aquest gènere de l'art, definint el vector del seu desenvolupament per moltes dècades en endavant. Avui dia, els mètodes de Rodchenko són usats per fotògrafs de tot el món.

No items found.

Ekaterina Borisova i Studio 2A van treballar en la creació del projecte Rodchenko: l'artista revolucionari de Kazan.

Ekaterina Borisova és la directora creativa de la Casa de Moda Katya Borisova i dissenyadora de moda de Kazan. Ekaterina va realitzar una passantia a la Universitat de Tòquio en el departament de disseny. És membre de la Unió de Dissenyadors de Rússia i cap de la secció de Moda. Produeix quatre col·leccions estacionals de prêt-a-porter i d’alta costura, a més de ser estilista per a grans esdeveniments. Ekaterina Borisova és autora d'exposicions d'art i moda, l'objectiu de la cual és el desenvolupament i la promoció de la cultura de la moda.

Studio 2A és una unió creativa que existeix des de fa més de 10 anys. Està composta pel fotògraf Andrei Bogdanov, el dissenyador Andrei Steklov i l'estilista Marina Matveyeva. Studio 2A treballa en el camp del disseny, la publicitat i la fotografia. Des que van començar la seva carrera, nombrosos projectes s'han implementat amb èxit, tant a la República de Tatarstan com a Rússia en general.

«Triem un quadre. Basant-se en aquest quadre, el dissenyador cus un vestit, i el fotògraf fa una sèrie de fotos modernes, inspirant-se també en algun quadre o alguna foto. La música va ser escrita per Vsévolod Sarandov en l'estil constructivista, perquè en els anys vint també hi va haver un gran avenç en la música».

No items found.

La gira internacional de l'exposició va començar el 12 de juny de 2018 a la Casa de Rússia a Berlín, i més tard es va exposar a Varsòvia i París.

L'exposició compta amb el suport de la Casa de Moda Katya Borisova, el Govern de Tatarstan, l'Ajuntament de Kazan i el Comitè de Turisme de l'Ajuntament de Kazan.

No items found.
Fotogaleria
No items found.
Publicacions en premsa
Material extra
Exposiciò