Fundació cultural CdR a Barcelona
Història del Palau
Des de 1774 fins a l’actualitat
Casa de Rússia
Història del Palau
Des de 1774 fins a l’actualitat
La Fundació cultural CdR a Barcelona es troba al palau del Marquès d’Alfarràs, al centre històric de Barcelona, a prop del Passeig Marítim i de la principal arteria turística de la ciutat: les Rambles. Construït l’any 1714, l’edifici el va dissenyar un famós arquitecte italià Domenico Bagutti, també conegut pel seu projecte del Laberint d’Horta, el parc històric més antic de la ciutat.

A l’inici, l’entrada principal al palau estava al Carrer Nou de Sant Francesc. Després que el 1850 fos fundada la Plaça del Duc de Medinaceli, es va construir una nova façana amb sortida al carrer de Josep Anselm Clavé. La façana era feta amb pedra de Montjuïc a l’estil neoàrab.
Vista del carrer Clavé, 1917
Inicialment el palau tenia un edifici central de tres pisos i un pavelló lateral d’un pis, al voltant dels quals hi havia un jardí magnífic. Lamentablement, durant la Guerra Civil (1936-1939) el palau va ser destruït gairebé per complet durant els bombardeigs. Les majestuoses sales decorades a l'estil imperial es van perdre, això com també va quedar destruït el jardí ducal.

Gràcies a la intervenció de l’arquitecte urbà Adolf Florenza i Ferrer, es va poder preservar la façana principal i el tram què el sostenia, i ambdós van acabar formant part de l’edifici nou construït als anys 40 del segle XX.

L’any 1986, el palau, que en aquell moment pertanyia a l’Ajuntament de Barcelona, es va reconstruir per a allotjar la seu del Defensor del Poble de Catalunya. Durant la reconstrucció va ser conservada la façana, que va acabar sent declarada monument històric. Fins l’any 2008, el palau del marquès d’Alfarràs havia sigut la seu del Defensor del Poble.

Avui en dia, el palau consta d’un edifici còmode i espaiós de sis pisos, té un pati interior i una esplèndida terrassa panoràmica, i ocupa 1100 km2.
Horaris:
dl a dj: 16.30 – 20.30
DONACIÓ