2 de Juliol
Akhmàtova i Modigliani
La història d’amor i creativitat
2 de Juliol
Akhmàtova i Modigliani
La història d’amor i creativitat
2 de Juliol
Horaris:
18.00 – 19.00
Telèfon:
+34 691 15 39 83
Direcció:
Carrer de Josep Anselm Clavé, 31,
08002 Barcelona
INSCRIPCIÓ

Enguany es compleix el centenari de la mort de l'artista italià Amedeo Modigliani. El 2 de juliol, dedicarem el nostre Cafè literari a la història d’amor entre l’«Estrella del Nord» de la poesia russa, Anna Akhmàtova, i el gran artista italià.

Es van conèixer l’any 1910 a París, on l’Anna i el seu marit Nikolai Gumiliov estaven passant la lluna de mel. La bellesa insòlita de la jove Akhmàtova i la seva fina i subtil intel·ligència van trobar una acollida entusiasmada en els cercles bohemis parisencs. Aleshores, Modigliani era molt pobre i desconegut, però la seva brilliant i carismàtica aparença i un encant incondicional cridaven l’atenció.

«I tot el diví en Modigliani brillava a través d’una certa foscor. No semblava a ningú.», va escriure Akhmàtova més tard. L’Anna li va demanar que pintés un retrat d’ella. Així va començar la història del seu amor.

«No em pintava del natural, sinó a casa seva, i em regalava els dibuixos. N’hi havia setze. Em va demanar que els posés en marcs i els pengés a la meva habitació. Es van perdre a la casa a Tsarskoie Selo als primers anys de la Revolució. En va sobreviure un, on els seus futurs “nus” encara no estan tan presents...», va recordar la poeta al capvespre de la seva vida.

D’aquest únic retrat supervivent de Modigliani, l’Akhmàtova no es va separar mai, el deia «el meu retrat» i el valorava molt.

«De quina herència es pot parlar? Agafar el dibuix de Modi sota el braç i marxar.», va dir a A. Naiman sobre el seu testament.

Parlarem de la història de les relacions entre aquests dos grans representants de l’època en una trobada que tindrà lloc el dijous 2 de juliol a les 18 h a la Casa de Rússia a Barcelona.

La trobada es farà a l'aire lliure al pati de la nostra Fundació.

Trobada en rus.

La participació és gratuïta, però calregistrar-se.

2 de Juliol
INSCRIPCIÓ