31 de Gener
Alekséi Kápler i Svetlana Alilúyeva
Conferència en línia de Vidmantas Silyunas
31 de Gener
Alekséi Kápler i Svetlana Alilúyeva
Conferència en línia de Vidmantas Silyunas
31 de Gener
Horaris:
18.00 – 19.00
Telèfon:
+34 691 15 39 83
Direcció:
Carrer de Josep Anselm Clavé, 31,
08002 Barcelona
INSCRIPCIÓ

Octubre del 1942, la Segona Guerra Mundial està en ple apogeu, els països que van conformar la Unió Soviètica estan governats per Iósif Stalin, “l'home d'acer”. Per complaure el líder, el escriptor Maxim Gorkiy, que va vendre la seva consciència per un tros de pa, va dir la seva frase cèlebre: "Si l'enemic no es rendeix, ho destrueixen", sabent perfectament que si un enemic real o imaginari es rendirà, serà destruït de totes maneres. Stalin tenia més enemics que amics, encara que odiava no només els que estaven en contra, sinó també els que estaven del seu costat. El líder soviètic va portar la seva segona esposa, Nadezhda Alliluyeva, al suïcidi. Veritablement, el Generalíssim estimava només els seus fills, especialment la seva filla Svetlana.

El 31 de gener a les 18:00 us convidem a la conferència en línia 'Alekséi Kápler i Svetlana Alilúyeva', dedicada a l'increïble història d'amor de l'escriptor soviètic i la filla del líder de l'estat. La conferència serà impartida pel professor Vidmantas Silyunas, doctor en Història de l'Art i Artista d'Honor de la Federació de Rússia, Cap del Departament de l'Escola-Estudi MKHAT (Teatre d'Art de Moscou), i cavaller de l'Ordre del Mèrit Civil.

Svetlana Alliluyeva va passar la seva infància en una casa de camp a Zubalovo, a prop de Moscou. La jove vivia amb una mainadera i no li faltava de res, però no hi havia ni alegria ni felicitat en aquesta infància. A la petita Svetlana li van dir que la seva mare va morir durant una operació quan ella tenia només 6 anys; el seu pare pràcticament no apareixia a casa. Estava prohibit sortir sola, i parlar amb estranys també. L'octubre del 1942, en una festa organitzada pel seu germà Vasily, el guionista Alexei Kapler, convidat pel poeta Konstantin Simonov, es va asseure al seu costat. Alexei va intentar animar a jove Svetlana, avorrida entre adults, i va quedar impressionat per la seva intel·ligència i fermesa de caràcter. Immediatament va sorgir una amistat entre ells, que inesperadament es va convertir en l'amor d'una col·legiala de 16 anys i un famós escriptor i casanova, de 38. Kapler sabia perfectament amb quines terribles conseqüències li amenaçava aquesta relació. Svetlana estava completament enamorada d'Alexei, que la portava a la Galeria Tretiakov i a projeccions de pel·lícules privades.

Stalin va ser informat immediatament sobre el primer amor de la seva adorada filla. Va esclatar un escàndol, seguit de l'arrest de Kapler, una sentència per relació amb agents estrangers i el seu exili a Vorkuta. El Generalíssim no va voler ser un tirà als ulls de Svetlana i va perdonar la vida d'Alexei. Kapler i Alliluyeva es tornarian a trobar després de la mort de Stalin. Si aquestes dues destacades figures del segle XX estaven destinades a estar juntes i com es desenvoluparia la seva relació més endavant, ho sabrem durant la nostra conferència el 31 de gener.

La trobada es farà en línia, en rus, amb la traducció simultània al castellà.

Participació gratuïta amb inscripció prèvia.

31 de Gener
INSCRIPCIÓ