7 de Febrer
Alekséi Kápler i Svetlana Alilúyeva
Segona part de la conferència en línia de Vidmantas Silyunas
7 de Febrer
Alekséi Kápler i Svetlana Alilúyeva
Segona part de la conferència en línia de Vidmantas Silyunas
7 de Febrer
Horaris:
18.00 – 19.00
Telèfon:
+34 691 15 39 83
Direcció:
Carrer de Josep Anselm Clavé, 31,
08002 Barcelona
INSCRIPCIÓ

El 7 de febrer a les 18:00 us convidem a la segona part de la conferència en línia 'Alekséi Kápler i Svetlana Alilúyeva', dedicada a l'increïble història d'amor de l'escriptor soviètic i la filla del líder de l'estat. La conferència serà impartida pel professor Vidmantas Silyunas, doctor en Història de l'Art i Artista d'Honor de la Federació de Rússia, Cap del Departament de l'Escola-Estudi MKHAT (Teatre d'Art de Moscou), i cavaller de l'Ordre del Mèrit Civil.

La nostra primera trobada es va acabar en el moment que Alekséi Kápler, el famós guionista, escriptor i protagonista de la nostra conferència va ser empresonat. A finals dels anys 30 Kápler va rebre els premis més alts de l’estat -el Premi Stalin de primer grau i l'Ordre de Lenin- pels guions de les pel·lícules “Lenin a l'octubre” i “Lenin al 1818”. Posteriorment a l'arrest, va ser jutjat per vincles amb intel·ligència estrangera, encara que la veritable raó dels seus problemes va ser molt clara per a persones properes. Kápler va ser exiliat a Vorkuta i després a les mines de carbó d'Inta a la República Autònoma de Komi. Tornaria a veure Svetlana només després de la mort de Stalin, 11 anys després de la seva separació.

Svetlana, d'ulls verds, vivaç, intel·ligent i seductora, cridava l’atenció de molts homes i a la primavera de 1944, tot just complir els 18 anys, es va casar amb el destacat advocat Grigori Morozov, desitjant escapar el més aviat possible de la casa del seu totpoderós pare. El seu matrimoni amb Morozov es trencarà el 1949, i el mateix any Alilúieva tornarà a casar-se, aquesta vegada amb el científic Iuri Zhdanov. Però aquest matrimoni tampoc va durar gaire temps; després de tres anys Svetlana va admetre que a ella i al seu marit els unia més l'amistat que l'amor.

Svetlana Alilúyeva i Alekséi Kápler es tornaran a veure el desembre de 1954 al II Congrés d'Escriptors de la Unió Soviètica, però després d'aquesta trobada, cadascú prendrà el seu camí. I quins destins més sorprenents els esperen! Svetlana es convertirà en escriptora i als seus llibres parlarà sobre el seu pare, sobre com va abandonar l'URSS i sobre el seu primer veritable amor després de Kápler.

Els llibres de Svetlana Alilúyeva es van publicar en molts idiomes per tot el món, però van ser prohibits a la Unió Soviètica, on Alekséi Kápler es va convertir en el popular presentador de “Kinopanorama”, el programa més vist a la televisió soviètica. Ell també va conèixer el seu nou amor, però aquesta ja és una altra història.

La trobada es farà en línia, en rus, amb la traducció simultània al castellà.

Participació gratuïta amb inscripció prèvia.

7 de Febrer
INSCRIPCIÓ