12 de Febrero
Casa-museu del pintor Vasili Polenov
Conferències d'història i arquitectura
12 de Febrero
Casa-museu del pintor Vasili Polenov
Conferències d'història i arquitectura
12 de Febrero
Horaris:
18.00 – 19.30
Telèfon:
+34 691 15 39 83
Direcció:
Carrer de Josep Anselm Clavé, 31,
08002 Barcelona
INSCRIPCIÓ

El 12 de febrer a les 18:00 viatjarem a la regió de Tula, on en la marge dreta del riu Oka es troba la casa-museu del pintor Vasili Polenov. Al llarg de la seva història, el senyoriu no va conèixer les mans d'una altra persona: durant 120 anys, la família de Polenov mai es va separar de la casa. I els canvis realitzats per cada generació successiva no van destruir la seva primera aparença.

«Els destins dels senyorius russos són similars als destins humans i també en depenen. La història de cada casa, de cada hisenda és un reflex directe, de vegades indirecte, de la història de la seva família i cadascun dels seus membres», va escriure un dels investigadors de la cultura russa.

En 1887, de camí a Crimea, des de la finestra del carruatge, Polenov va veure el riu Oka i va caure per sempre sota el seu encant. «Hi ha molts llocs preciosos a la riba d'Oka prop de Serpukhov i més enllà, - va escriure l'artista a la seva esposa. - Aquí és on m'agradaria que visquéssim». El somni de l'artista estava destinat a fer-se realitat. Atès que l'arquitectura va ser la seva passió des de fa molt de temps, el propi Polenov va assumir la implementació del seu pla. L'artista volia que el seu senyoriu reflectís les característiques de l'arquitectura medieval d'Europa occidental que tant estimava. El resultat de la feina de Polenov va estar sorprenentment lluny de l'estil generalment acceptat en la pràctica arquitectònica de les hisendes i va anticipar, molt abans que es tornés popular, l'estil poètic de l'Art Nouveau a l'arquitectura. Els treballs de construcció de la residència van començar el 1891 i van acabar el 1904.

Durant la nostra trobada el 12 de febrer, també parlarem sobre la trajectòria artística de Vasily Polenov, qui va ser el pioner de la nova pintura russa, donant vida al paisatge líric. L'activitat artística i pedagògica de Polenov va florir en els anys 80 del segle XIX. Durant dotze anys estava donant tallers a l'Escola de Pintura, Escultura i Arquitectura de Moscou, on va criar a tota una generació de pintors russos de primera classe com Isaac Levitan, Konstantin Korovin, Ilya Ostroukhov, Abram Arkhipov i Sergei Ivanov.

El 1892, el Museu Polenov va esdevenir el primer museu d'art rus provincial, obert a tothom. El seu senyoriu també va ser famós per la creació de teatre popular, qui va començar la seva història amb una producció familiar a 1910. Els actors i dissenyadors de vestuari eren els fills de Vasily Polenov, i el mateix artista era decorador.

Us esperem el 12 de febrer a les 18.00 hores per fer junts aquest fascinant viatge al món únic de la història de les senyories russes!

La trobada es realitzarà online en castellà.

Participació gratuïta amb inscripció prèvia.

12 de Febrero
INSCRIPCIÓ