30 de Gener
Caterina II de Rússia - II part
Del cicle de conferències “Dona. Època. Destí”
30 de Gener
Caterina II de Rússia - II part
Del cicle de conferències “Dona. Època. Destí”
30 de Gener
Horaris:
18.00 – 19.00
Telèfon:
+34 691 15 39 83
Direcció:
Carrer de Josep Anselm Clavé, 31,
08002 Barcelona
INSCRIPCIÓ

El 30 de gener a les 18 hores us convidem a participar a la segona part de la conferència en línia, dedicada a la gran emperadriu russa Caterina II. La conferència es durà a terme dins del cicle de conferències “Dona. Època. Destí” i serà impartida per Anna Silyunas, crítica de teatre, historiadora d’art i directora de la fundació cultural “CdR a Barcelona”.

La futura emperadriu russa Catalina II va néixer el 21 d'abril de 1729 a Alemanya, a la petita ciutat provincial de Stettin i va ser batejada com Sofia Federica Augusta. A l’edat de tres anys, van començar les converses sobre el matrimoni de la petita amb el futur monarca rus. Quan la princesa alemanya, de voluntat forta, molt activa i curiosa, va fer 15 anys, va anar a Rússia amb la seva mare, es va convertir a la religió ortodoxa i l'1 de setembre de 1745 es va casar amb Pere III. A instàncies de l'emperadriu Isabel, en el moment del baptisme, Sofia Federica va rebre el nom d'Ekaterina Alekseevna, que la va glorificar durant segles.

Havent pres el tron a través d'un cop de palau, Caterina II va intentar introduir les millors idees de la Il·lustració europea a la vida de la societat russa. L'emperadriu va rebre molt bona educació, llegia molt, sabia diversos idiomes i estudiava dret. Va mantenir correspondència amb Voltaire i també es va convertir en autora d'obres de ficció, periodístiques i de divulgació científica.

Durant el seu regnat, Caterina II va témer que l'acusessin d'usurpar el tron, perquè era conscient de que no tenia dret a governar. Havent enderrocat el seu marit, no va transferir el poder al seu fill, com molts esperaven. Durant trenta-quatre anys, l'Imperi Rus va estar governat per una dona alemanya, que recordava amb aprensió el seu propi origen.

Catalina la Gran, el regnat de la qual s'anomena l'Edat d'Or de l'Estat Rus, serà la protagonista de la nostra propera conferència.

La conferència es farà online en rus amb traducció simultània al castellà.

Participació gratuïta amb inscripció prèvia.

Podeu trobar la gravació de la primera part (enllaç) de la conferència, dedicada a Caterina II, al canal de YouTube de la Fundació Cultural ‘CdR a Barcelona’.

30 de Gener
INSCRIPCIÓ