26 de Març
Dostoievski i Nabókov: antípodes literaris
Una sèrie de conferències dedicada al 300è aniversari de la SPbSU
26 de Març
Dostoievski i Nabókov: antípodes literaris
Una sèrie de conferències dedicada al 300è aniversari de la SPbSU
26 de Març
Horaris:
19.00 – 20.00
Telèfon:
+34 691 15 39 83
Direcció:
Carrer de Josep Anselm Clavé, 31,
08002 Barcelona
INSCRIPCIÓ

Les obres de Dostoievski han tingut un impacte innegable no només en la cultura i la literatura russa, sinó també en les idees de filòsofs reconeguts com Friedrich Nietzsche i Jean-Paul Sartre. Tot i això, molts autors no tenien simpatia pel treball de Fiódor Mijailovich. I un desagrat particular cap a l'obra de Dostoievski ho experimentava Vladímir Nabókov, que interpretava el món, veia l'ésser humà i la literatura d'una altra manera. Per què llavors Nabókov criticava l'autor de renom mundial i com argumentava el punt de vista?

El 26 de març a les 19:00 hores la Fundació Cultural ‘CdR a Barcelona’ i la Universitat Estatal de Sant Petersburgo us conviden a la conferència en línia ‘Dostoievski i Nabokov: antípodes literaris’, que es durà a terme al Saló Verd de la nostra fundació.  La conferència serà impartida per la candidata a ciències filològiques Nina Shcherbak.

“Dostoievski no és un gran escriptor, sinó més aviat mediocre, amb centelleigs d'humor inigualable que, lamentablement, s'alternen amb llargs aturats de banalitats literàries”, va escriure Nabókov sobre Dostoievski. Segons Nabókov, a l'autor de “Crimen i càstig” li faltava especificitat a les seves obres: descripcions de la natura, de com estaven vestits els personatges. A parer seu, Dostoievski, absort en reflexions filosòfiques, oblidava mostrar-nos el món on es desenvolupen les seves novel·les.

Però per més que Nabókov digués que per a ell la literatura es tracta d'estil i no d'idees, la veritat era que els crítics trobaven força similituds entre les seves novel·les i les obres de Dostoievski. Se sotmetia a comparació el tema recurrent del joc i l'enfrontament amb el destí, present a les obres dels escriptors, així com l'èmfasi en el psicologisme intern i la lluita del bé contra el mal a l'ànima dels personatges de les obres de tots dos. Molts discutien la similitud entre el protagonista de ‘Lolita’ de Nabókov i els personatges apassionats de les novel·les de Dostoievski.

Cal no oblidar que malgrat totes les similituds, també hi va haver moltes diferències a l'obra dels dos famosos escriptors. Mentre que els personatges de Dostoievski eren malenconiós i excessivament religiosos, Nabókov sempre buscava crear personatges complexos, turmentats des de dins i canviants al llarg de l'obra.

Al llarg de la propera conferència descobrirem com els experts van interpretar el desamor de Nabókov cap a Dostoievski, i per què, malgrat tot, les novel·les d’aquests dos escriptors continuen sent un exemple per als autors contemporanis.

Nina Shcherbak, graduada en Màster d'Arts a Gran Bretanya, és professora al Departament de Filologia Anglesa i Lingüística Cultural de la Universitat de Sant Petersburg, escriptora i guionista. Shcherbak també és autora de programes científics de televisió, quinze monografies i llibres sobre lingüística, literatulogia, filosofia del llenguatge i literatura anglesa.

La conferència, que es durà a terme com a part de la celebració del 300è aniversari de la primera universitat a Rússia, es realitzarà en la Fundació Cultura ‘CdR a Barcelona’, en rus i amb traducció simultània al castellà. Per escoltar la conferència en castellà, cal comptar amb auriculars i un telèfon intel·ligent amb l'aplicació de Zoom.

Participació gratuïta amb inscripció prèvia.

26 de Març
INSCRIPCIÓ