18 d’Abril
El concepte del silenci a la literatura i la cultura contemporània
Una sèrie de conferències dedicada al 300è aniversari de la SPbSU
18 d’Abril
El concepte del silenci a la literatura i la cultura contemporània
Una sèrie de conferències dedicada al 300è aniversari de la SPbSU
18 d’Abril
Horaris:
18.00 – 19.00
Telèfon:
+34 691 15 39 83
Direcció:
Carrer de Josep Anselm Clavé, 31,
08002 Barcelona
INSCRIPCIÓ

Hugo escriu sobre “un soroll espantat i fosc fet d'ombres”, Dante parla del “silenci del sol”, Virgili esmenta l’“amistós silenci de la lluna”. Per què els autors recorren a conceptes com el silenci i la quietud, i per a què els utilitzen?

El 18 d’abril a les 18:00 hores la Fundació Cultural ‘CdR a Barcelona’ i la Universitat Estatal de Sant Petersburgo us conviden a la conferència en línia ‘El concepte del silenci a la literatura i la cultura contemporània’.  La conferència serà impartida per la candidata en ciències filològiques Nina Shcherbak.

En tractar els temes del silenci i la quietud des de la perspectiva lingüística, és important assenyalar que la majoria dels investigadors distingeixen aquests dos conceptes. Precisament aquesta distinció il·lustra que el silenci és una negativa significativa i intencionada a parlar, mentre que la quietud és un participant legítim en l'espai verbal i sonor.

El silenci sovint implica una mena de protesta que una persona no pot expressar directament, sinó només suggerir. En aquests casos, es pot observar un fenomen de dissonància entre el que diu el participant en la situació i el que escolta el seu interlocutor, i després el lector. Sara, la protagonista de la novel·la de John Fowles “La dona del tinent francès”, guarda silenci davant de l'acusació que va a mirar al mar esperant al tinent.

El silenci és un signe de contingut que el recolza. La quietud no pot ser un signe, no forma una unitat amb allò que hi resideix. Michel Foucault va escriure sobre això: “La quietud és una respiració inaudible, la primera, encara no formada, d'on pot sorgir qualsevol discurs manifestat, o la paraula és aquest regne que té el poder de mantenir-se en la suspensió no resolta del silenci”.

Durant la nostra propera trobada intentarem identificar les tècniques que utilitzen els autors en abordar conceptes com el silenci i la quietud. També parlarem sobre com aconseguir donar vida al so, prenent com a exemple les obres dels poetes del Segle d'Or, i els motius dels instruments musicals en la poesia russa del segle XX.

Nina Shcherbak, graduada en Màster d'Arts a Gran Bretanya, és professora al Departament de Filologia Anglesa i Lingüística Cultural de la Universitat de Sant Petersburg, escriptora i guionista. Shcherbak també és autora de programes científics de televisió, quinze monografies i llibres sobre lingüística, literatulogia, filosofia del llenguatge i literatura anglesa.

La conferència es durà a terme com a part de la celebració del 300è aniversari de la primera universitat a Rússia i es realitzarà en línia, en rus i amb traducció simultània al castellà.

Participació gratuïta amb inscripció prèvia.

18 d’Abril
INSCRIPCIÓ