18 de Setembre
El món a través dels ulls d’un arquitecte
Nikolai Rerikh – la vida i l’obra
18 de Setembre
El món a través dels ulls d’un arquitecte
Nikolai Rerikh – la vida i l’obra
18 de Setembre
Horaris:
18.00 – 19.30
Telèfon:
+34 691 15 39 83
Direcció:
Carrer de Josep Anselm Clavé, 31,
08002 Barcelona
INSCRIPCIÓ

Estimats amics!

El 18 de setembre, a les 18 h, en el marc del Club de conferències sobre la història i l'arquitectura russa, farem una conferència sobre la vida i l'obra de Nikolai Roerich: gran artista, científic, escenògraf, escriptor i persona pública russa. Autora i presentadora: la nostra companya María García, arquitecta.

La vida creativa de Roerich va ser extremadament intensa i polifacètica.

En els seus anys universitaris, es va interessar per l'arqueologia, més tard va fer molts viatges per tota Rússia, va estudiar el folklore i les arrels de la cultura russa, va fotografiar antiguitats i va escriure articles sobre els valors de l'art rus antic.

Roerich va redactar el primer tractat internacional sobre la protecció dels béns culturals i va crear la doctrina filosòfica Ètica viva, va recuperar els oficis artesans antics i va dissenyar representacions teatrals per a les temporades russes de Serguei Diàguilev.

Juntament amb els artistes Mikhaïl Vrúbel, Alexandre Benois i Konstantín Korovin, Roerich va recuperar les tècniques de l'antiga artesania russa i les seves tradicions. En tallers d'art, va crear esbossos per a mosaics i pintures murals amb tècniques antigues.

L'any 1928, Nikolai Roerich va preparar l'esborrany del futur Tractat sobre la Protecció de Institucions Artístiques, Científiques i Monuments Històrics: el Pacte Roerich. El pacte es va convertir en el primer acte internacional dedicat a la protecció dels béns culturals i l'únic acord en aquest àmbit que va ser adoptat per la comunitat internacional abans de la Segona Guerra Mundial.

"Nikolai Roerich va ser un promotor de la cultura a nivell mundial. Va aixecar la Bandera de la Pau, la Bandera de la Cultura, mostrant a la humanitat el camí ascendent a la perfecció", va escriure l'acadèmic Dmitri Lijachev.

Les obres de Nikolai Roerich es troben al Museu Rus, la Galeria Tretiakov, el Museu d'Art Oriental, el Museu Nacional Romà, el Museu de Luxemburg, el Museu de Louvre i en col·leccions privades arreu del món.

Parlarem de tot això en la trobada que tindrà lloc al Saló Verd de la Casa de Rússia el 18 de setembre a les 18 h.

La conferència es llegirà en rus. L'aforament màxim és de 10 persones.

Participació gratuïta amb inscripció prèvia.

18 de Setembre
INSCRIPCIÓ