7 de Juliol
Igla
Projecció de la pel·lícula de Rashid Nugmanov
7 de Juliol
Igla
Projecció de la pel·lícula de Rashid Nugmanov
7 de Juliol
Horaris:
19.00 – 21.00
Telèfon:
+34 691 15 39 83
Direcció:
Carrer de Josep Anselm Clavé, 31,
08002 Barcelona
INSCRIPCIÓ

El 7 de juliol a les 19 hores el Cineclub de Casa de Rússia us convida a veure la projecció del llargmetratge soviètic “Igla”, filmat pel director kazakh Rashid Nugmanov. La pel·lícula, en ser la primera a desvelar catàstrofe ecològica del mar d'Aral, de seguida es va convertir en l'obra més vista i popular de l'era soviètica. El personatge principal, el músic Víctor Tsoi, va ser nomenat millor actor de l'any 1989 per la revista “Sovetskiy ecran” (“Pantalla soviètica”). “Igla encara no s'havia filmat, però la gent ja rumorejava sobre la pel·lícula”, recordava molts anys després el director Rashid Nugmanov.

En tornar a la seva ciutat natal Alma-Ata, Moro (Víctor Tsoi) troba a la seva excompanya de classe, i antic amor, Dina (Marina Smirnova). Després de passar diversos dies amb ella, Moro s'adona dels estranys canvis que s'han produït en ella mentre no s'han vist; i entén que en la vida de Dina han aparegut uns perillosos amics: les drogues i l'addicció. Per salvar la seva amiga, Moro porta a Dina a la Mar d'Aral, on ella comença a recuperar-se. Podrà la jove resistir la temptació i no tornar al mateix viciós camí en tornar a la ciutat?

La pel·lícula transmet la por més gran de la perestroika: l'addicció a l'heroïna, una perillosa afició que va destruir la vida de més d'una generació. En una entrevista, Víctor Tsoi va assenyalar que “Igla” no tracta sobre addictes a les drogues, sinó sobre la facilitat amb què es pot seduir o mal influenciar a una persona i no és absolutament necessari usar drogues per això. En el film, el músic no només va exercir el paper principal, sinó que també es va convertir en l'autor de les bandes sonores.

“Estàvem creant la nostra pròpia pel·lícula, una que no semblava a què solíem veure fins ara”, va comentar el director Nugmanov, recordant el rodatge del llargmetratge. “Tot el que va quedar del guió va ser l'esquema general de la trama, gairebé tots els diàlegs se'ns van ocórrer a l'hora de gravació. [...] Necessitava que Víctor davant de la càmera seguís sent ell mateix, i semblava que li agradava la meva proposta. A la fi, tot va sortir bé i el públic va rebre la nostra feina amb entusiasme. Tots van sentir que el que hem fet es tractava d'una espècie de cinema nou”.

La pel·lícula es projectarà a la Casa de Rússia en rus amb subtítols en anglès.

Participació gratuïta amb inscripció prèvia.

La Fundació Benèfica Casa de Rússia és una plataforma independent i oberta a tothom, un vincle entre la cultura russa i espanyola. Pots donar suport a la Fundació a través d'aquest enllaç o el mateix dia de l'esdeveniment a la Casa de Rússia.

Any d’estrena: 1988

País: URSS

Gènere: thriller, drama

Director: Rashid Nugmanov

Guió: Alexander Baranov, Bakhit Kilibaev

Operador de càmera: Murat Nugmanov

Compositors: Víctor Tsoi, Andrey Sigle

Duració: 76 min.

Repartiment: Víctor Tsoi, Marina Smirnova, Petr Mamonov, Alexander Bashirov, Arjimed Iskakov, Gennady Lui, Rajimdzhan Abdikadyrov, Grigory Epstein, Alexander Konks, Raijan Kanatbaev, entre d'altres.

Us esperem el 7 de juliol al nostre Cineclub!

7 de Juliol
INSCRIPCIÓ