20 de Desembre
Iósif Stalin, Nikolai Erdman i Angelina Stepanova
II part de la conferència en línia de Vidmantas Silyunas
20 de Desembre
Iósif Stalin, Nikolai Erdman i Angelina Stepanova
II part de la conferència en línia de Vidmantas Silyunas
20 de Desembre
Horaris:
18.00 – 19.00
Telèfon:
+34 691 15 39 83
Direcció:
Carrer de Josep Anselm Clavé, 31,
08002 Barcelona
INSCRIPCIÓ

Digues-li de la meva part que vaig llegir a Marx i no em va agradar.

Nikolai Erdman, ‘Suïcidi’

El 20 de desembre a les 18:00 us convidem a la segona part de la conferència en línia 'Iósif Stalin, Nikolai Erdman i Angelina Stepanova', durant la qual descobrirem la increïble història de la relació entre el famós dramaturg, la gran actriu i un dels més cruels dictadors del segle XX. La conferència serà impartida pel professor Vidmantas Silyunas, doctor en Història de l'Art i Artista d'Honor de la Federació de Rússia, Cap del Departament de l'Escola-Estudi MKHAT (Teatre d'Art de Moscou), i cavaller de l'Ordre del Mèrit Civil.

El 1928, Angelina Stepanova ja era una actriu famosa al Teatre d'Art de Moscou, que assajava amb el mateix Stanislavski i compartia l'escenari amb grans artistes com Olga Knipper-Txéjova, Vasily Katxalov i Ivan Moskvin. Stepanova estava casada amb el director i professor Nikolai Gortxakov, els esposos vivien al centre de Moscou al carril Krivoarbatsky, on sempre rebien molts convidats. Un dia, un col·lega de Gortxakov, el popular humorista Vladimir Mass, va arribar a casa seva amb el conegut dramaturg Nikolai Erdman, que en aquell moment era molt popular en els cercles literaris i teatrals. La seva obra 'El mandato' va ser dirigida per Vsévolod Meyerhold i estrenada al seu teatre amb molt d’èxit; a més, Erdman ja tenia acabat el seu famós drama ‘Suïcidi’.

Després de la primera trobada, Angelina Stepanova i Nikolai Erdman van coincidir molt sovint en diferents companyies, i de sobte va començar la seva història d'amor, tot i que tots dos estaven casats. El no tenia pressa per divorciar-se, mentre que ella va deixar el seu marit i es va traslladar a casa d'una amiga. Estaven sortint en secret fins que Nikolai Erdman va ser arrestat el 1933 durant el rodatge de la pel·lícula 'Nois divertits', en què va treballar com a guionista amb Vladimir Mass.

El motiu de la detenció van ser les faules satíriques d'Erdman i Mass, llegides al Kremlin per l'actor Vasily Katxalov, que van indignar Iòsif Stalin. Erdman havia de ser exiliat a Sibèria. Angelina Stepanova estava desesperada en no poder reunir-se amb el seu estimat a la presó de Lubianka i no aconseguir el permís per anar a visitar-lo a Sibèria. Aleshores va decidir dirigir-se al mateix Stalin…

Sobre com el talent debilita l'instint de conservació i com va acabar aquesta història d'amor, el coneixerem durant la nostra trobada del 6 de desembre. A la conferència s'utilitzaran fragments d'espectacles i extractes de la correspondència entre Erdman i Stepanova, així com algunes de les memòries del director Mijaíl Romm.

La conferència es farà online en rus amb traducció simultània al castellà. 

Participació gratuïta amb inscripció prèvia.

20 de Desembre
INSCRIPCIÓ