23 de Octubre
“La nostra patria és Tsàrskoie selo”
Xerrada sobre el Liceu imperial Tsàrskoie selo i els seus cèlebres alumnes
23 de Octubre
“La nostra patria és Tsàrskoie selo”
Xerrada sobre el Liceu imperial Tsàrskoie selo i els seus cèlebres alumnes
23 de Octubre
Horaris:
18.00 – 19.00
Telèfon:
+34 691 15 39 83
Direcció:
Carrer de Josep Anselm Clavé, 31,
08002 Barcelona
INSCRIPCIÓ

El 19 d'octubre a Rússia se celebra el Dia del Liceu Imperial Tsàrskoe selo.

Dedicarem a aquest lloc, veritablement únic i simbòlic per a la literatura russa, el nostre Cafè literari que tindrà lloc online el 23 d'octubre a les 18 h al Saló Verd de la Casa de Rússia.

Tsàrskoe selo és un centre primordial de la cultura russa. Tant sols cal esmentar que l'antologia poètica de Tsàrskoe selo publicada el 2016 inclou 505 poemes de 174 poetes diferents, i que és realment impressionant el nombre d'escriptors, pintors, compositors, que hi van viure.

Els noms de molts d'ells estan associats per sempre més al el Liceu Imperial.

Aquest centre educatiu privilegiat fou inaugurar per ordre de l'emperador Aleksàndr I el 1811.

Entre els seus primers - i els més il·lustres alumnes - estava Aleksandr Puixkin, qui va anomenar Tsàrskoe selo "pàtria de la seva ànima" i li va dedicar múltiples versos. Allà va passar sis anys i mig feliços i tranquils. Precisament allà el jove poeta va recitar els seus propis versos Memòries del Tsarskoe Selo davant el vell Gavriïl Derjavin, un poeta célebre i clàssic de l'època.

Formaven part del seu curs de Puixkin un grup de joves especialment dotats i destacats. Molts dels seus noms fan part de la història del país i del pensament rus: Anton Délvig, Fiódor Matiuixkin, Modest Korf, Ivan Puixin, Wilhelm Kukhelbecker, Vladímir Volkhovski ... Tota la vida Puixkin va tenir en gran estima als seus companys liceistes i va sentir una connexió molt forta amb ells, i cuidant sempre curosament aquesta amistat.

“El món sencer és terra estranya per a nosaltres;

La nostra pàtria és Tsarskoe Selo”, va escriure el gran poeta rus l'any 1825.

Va ser al Liceu Imperial on Aleksandr Puixkin va conèixer a aquells que més tard es van convertir en els seus amics més íntims, amb el suport dels quals sempre va poder comptar, i els que el van acompanyar fins i tot en els moments més durs i turbulents de la vida.

¡A la trobada al nostre Cafè literari el 23 d'octubre recordarem molts dels noms oblidats i parlarem sobre els sorprenents i tràgics destins dels poetes del Liceu Imperial!

Degut a les noves normes de seguretat l'esdeveniment es farà online. Us demanem disculpes per les molèsties.

L’esdeveniment es farà en castellà.

Moderadora: Marina Kétlerova

Participació gratuïta amb inscripció prèvia.

23 de Octubre
INSCRIPCIÓ