9 de Juny
“L'inconformisme al teatre rus”
Conferència del professor Vidmantas Silyunas a la Universitat Pompeu Fabra
9 de Juny
“L'inconformisme al teatre rus”
Conferència del professor Vidmantas Silyunas a la Universitat Pompeu Fabra
9 de Juny
Horaris:
12.30 – 13.30
Telèfon:
+34 691 15 39 83
Direcció:
Carrer de Josep Anselm Clavé, 31,
08002 Barcelona
INSCRIPCIÓ

El 9 de juny a les 12:30 hores us convidem a assistir a la conferència “L'inconformisme al teatre rus”, que tindrà lloc a la Universitat Pompeu Fabra. La conferència serà impartida pel professor Vidmantas Silyunas, doctor en Història de l'Art i Artista d'Honor de la Federació de Rússia, Cap del Departament de l'Escola-Estudi Mkhat (Teatre d'Art de Moscou), i cavaller de l'Ordre del Mèrit Civil.

Al llarg de la trobada recorrem l'obra i la vida dels directors de teatre més rellevants de la segona meitat del segle XX i avui. Començant per la dècada de 1960 i la ruptura amb el “realisme socialista”: (el teatre “El Contemporani”/ Современник i Oleg Efremov) per seguir amb la nova visió dels clàssics (Georgiy Tovstonogov) i aturar-nos al famós “Teatre de Taganka” de Yuriy Lyubimov, geni de l'inconformisme.

Es parlarà també de les interpretacions originals de la realitat i de l'art (Anatoly Efros), de l'amarga veritat escènica (Lev Dodin), de l'autonomia artística (Anatoliy Vasilyev) i del període del gran canvi a l'escena teatral amb Rimas Tuminas al teatre de Vajtangov, que prèviament durant decennis va ser mimat pels buròcrates. Finalment, s'il·lustrarà el període de la transformació de l'inconformisme provocatiu al conformisme descarat (Konstantín Bogomolov) per concloure amb Dmitriy Krymov i la seva posada en escena de “Boris Godunov” de Pushkin, amb el Kremlin de segles XVI-XVII convertit en el Kremlin de segles XX- XXI.

El professor Vidmantas Silyunas és doctor en Ciències de l'Art, Catedràtic del Departament de Ciències de l'Art a l'Institut de Teatre de Moscou. També dirigeix el departament d'Art Iberoamericà de l'Institut Estatal d'Investigacions Científiques de l'Art des de l'any 1985. Entre els nombrosos premis, destaca el Premi Internacional Stanislavski per les investigacions sobre el Teatre Espanyol (any 2000) i la “Màscara d'Or” de la Unió de Teatristes. Ha publicat nombrosos articles i llibres, entre els quals es troben: “Teatre Espanyol del Segle XX”, “Federico García Lorca: Drama d'un poeta”, “Teatre Espanyol dels Segles XVI i XVII”, “L'Estil de la Vida i els estils de l'art”, entre d'altres.

La trobada es farà a la Universitat Pompeu Fabra (campus Ciutadella, Ramon Trías Fargas 25-27, aula 20.107), en castellà.

Participació gratuïta amb inscripció prèvia.

9 de Juny
INSCRIPCIÓ