6 de Juny
“Lyubov Mendeleeva, Aleksandr Blok, Andréi Bely: els mites i les certeses amb “L'esposa vestida de sol”
Del cicle de conferències "La història d'un amor"
6 de Juny
“Lyubov Mendeleeva, Aleksandr Blok, Andréi Bely: els mites i les certeses amb “L'esposa vestida de sol”
Del cicle de conferències "La història d'un amor"
6 de Juny
Horaris:
18.00 – 19.00
Telèfon:
+34 691 15 39 83
Direcció:
Carrer de Josep Anselm Clavé, 31,
08002 Barcelona
INSCRIPCIÓ

Alexander Blok i Andréi Bely tenien molt en comú. Tots dos van néixer a la tardor de 1880, tots dos estaven obsessionats amb passió per la poesia i enamorats de Lyubov Mendeleeva, la filla del famós químic i creador del sistema periòdic dels elements.

El 6 de juny a les 18 hores us convidem a participar a la conferència “Lyubov Mendeleeva, Aleksandr Blok, Andréi Bely: els mites i les certeses amb “L'esposa vestida de sol”, que es durà a terme dins del cicle de conferències “La historia de un amor”. L’autora i presentadora Anna Silyunas és crítica de teatre, historiadora d’art i directora de la fundació cultural “Casa de Rússia a Barcelona”.

Lyubov Mendeleeva coneixia Alexander Blok des de la infància; les cases de les seves famílies, situades no tan lluny de Moscou -a Shakhmatovo i Boblovo- es trobaven a prop una de l'altra. Els joves es van fer propers durant els assajos de Hamlet en un teatre amateur: el futur poeta va ser el príncep i Lyubov Dmitrievna va interpretar el paper d’Ofelia.

El naixent sentiment del primer amor espantava i delectava la jove. Al cap i a la fi, ella era una col·legiala amb cabells daurats, la filla d'un professor estricte i inexpugnable, i llavors ni tan sols pensava a casar-se. En aquell moment, Blok, que  encara no era l'ídol de milions, dedicarà el seu famós poema “La desconeguda”, i altres “Poemes de la Bella Dama” a Lyubov Dmitrievna més tard. Es van registrar la seva relació el 1903 i després del casament, entre els amics de Blok va sorgir un culte de Lyubov Dmitrievna, la tractaven com un ésser sublim, pur, immaculat, absolutament aliè a les passions terrenals. Aquesta deificació aclaparava la jove esposa, provocava incomprensió i desesperació: "No hi ha necessitat de besar els peus i vestits literalment — besa els llavis, com jo vull besar, de veritat i amb passió".

Molt més atent a ella va ser el poeta Andréi Bely. La imatge de la bella dama no li va impedir descobrir a Lyubov Dmitrievna una dona terrenal i oferir-li estar al seu costat. I Mendeleeva ho va acceptar, però no va poder enganyar el seu marit i li va explicar tot. Al que Block va respondre: "Bé, m'alegro". I va convidar la seva dona a decidir per ella mateixa amb qui vol estar.

La conferència es farà online en rus amb traducció simultània al castellà.

Participació gratuïta amb inscripció prèvia.

6 de Juny
INSCRIPCIÓ