15 de Juny
Marina Tsvetáeva, Sergei Efron, Sofía Parnok: “Estima a una altra. No, a altres. No, a tots”
Del cicle de conferències “La història d'un amor”
15 de Juny
Marina Tsvetáeva, Sergei Efron, Sofía Parnok: “Estima a una altra. No, a altres. No, a tots”
Del cicle de conferències “La història d'un amor”
15 de Juny
Horaris:
18.00 – 19.00
Telèfon:
+34 691 15 39 83
Direcció:
Carrer de Josep Anselm Clavé, 31,
08002 Barcelona
INSCRIPCIÓ

Les relacions romàntiques de la gent comuna viuen només en els seus records, mentre que els amors dels poetes més brillants guanyen immortalitat a la història de la literatura, a les seves cartes i poemes.

El 15 de juny a les 18 hores us convidem a participar a la conferència en línia “Marina Tsvetáeva, Sergei Efron, Sofia Parnok: “Estima una altra. No, a altres. No, a tothom”, que es durà a terme dins del cicle de conferències “La historia de un amor”. L’autora i presentadora Anna Silyunas és crítica de teatre, historiadora d’art i directora de la fundació cultural “Casa de Rússia a Barcelona”.

Marina Tsvetáeva s'enamorava apassionadament i dolorosament d'homes i dones que existien a la realitat o només a la seva imaginació. Un heroi literari també podia convertir-se en objecte de passió. A Evgeniy Onegin i Tatiana, els protagonistes de la immortal novel·la en vers d'Alexander Pushkin, Tsvetáeva va dedicar un passatge complet a la seva obra “Mi Pushkin”, un assaig històric i literari i una declaració d'amor al gran poeta rus.

La crítica literària i coneguda poetessa de la seva època, Sofia Parnok, va ser la primera a la història de la literatura russa a declarar el dret de la dona a l'amor extraordinari. Parnok tenia vint-i-nou anys i Tsvetaeva només vint-i-dos quan es van conèixer i es van enamorar a primera vista. Marina estava casada amb Sergei Efron, l'home que estimava, i junts estaven criant la seva filla Ariadna. Efron va ser pacient i comprensiu amb els enamoraments de la seva esposa que sorgien al llarg del matrimoni i sempre esperava cavallerosament el seu retorn.

La relació de les poetes va durar un any i mig i va acabar dramàticament. Després de la seva separació, Tsvetáeva no volia saber res de la seva ex-amant i afirmava que va ser “el primer desastre a la seva vida”. Parnok guardava una fotografia de la jove Marina a la seva tauleta de nit per la resta de la seva vida.

La vida de Tsvetàeva, difícil, dramàtica, plena de cerques i pèrdues, va acabar tràgicament: es va penjar a la mateixa corda que li va donar Boris Pasternak, mentre l'ajudava a lligar les coses abans de la seva evacuació. “Mira que fort, fins i tot u es podria penjar amb aquesta corda, ¡definitivament serà útil a casa!”. El poeta no sabia que les paraules foren profètiques. El llegat de Marina Tsvietáieva –disset poemes, vuit obres de teatre, cinquanta obres en prosa, més de vuit-cents poemes i unes mil cartes– es converteixen en textos molt especials per a tots els que es relacionen amb la seva vida i els seus manuscrits.

La conferència es farà online en rus amb traducció simultània al castellà.

Participació gratuïta amb inscripció prèvia.

15 de Juny
INSCRIPCIÓ