27 de Gener
Mijaíl Shemiakin
Del cicle de conferències “L’art a l’emigració”
27 de Gener
Mijaíl Shemiakin
Del cicle de conferències “L’art a l’emigració”
27 de Gener
Horaris:
18.00 – 19.00
Telèfon:
+34 691 15 39 83
Direcció:
Carrer de Josep Anselm Clavé, 31,
08002 Barcelona
INSCRIPCIÓ

Durant més de 25 anys, Mijaíl Shemiakin ha estat viatjant a Venècia per crear disfresses de carnaval per a ell i els seus amics de tot el món. L'artista també fotografia les cares dels participants del carnaval, tractant d'esbrinar com es canvia una màscara animada. “La màscara ens regala la llibertat: un amb l'antifaç posat es pot permetre paraules i gestos veraces i audaços. Fins i tot sentir una breu llibertat que ens regala el carnaval ens dona confiança i impunitat per a les nostres bromes”, creu Shemiakin.

El 27 de gener a les 18:00 hores us convidem a assistir a una conferència en línia dedicada a l'artista i escultor Mijaíl Shemiakin, que va viure i treballar a Rússia, Amèrica i Europa en diferents anys. La conferència serà impartida per María García, arquitecta, dissenyadora i art-manager de la Fundació Cultural “CdR a Barcelona”.

Mijaíl Shemiakin va néixer el 1943 a Moscou, però va passar la seva infància a Alemanya Oriental. El 1967, juntament amb el filòsof Vladimir Ivanov, Shemiakin va crear la teoria del sintetisme metafísic, que va ser dedicada a la recerca de noves formes de pintura d'icones a partir de l'estudi de l'art religiós de totes les èpoques i pobles. La investigació iniciada a la dècada de 1960 es convertiria més tard en una col·lecció d'imatges estructurades segons categories tècniques, històriques i filosòfiques. Aquest treball va valdre a l'artista cinc doctorats amb honoris causa i va servir de base per a la creació del seu Institut de Filosofia i Psicologia de l'Art.

Les obres de Mijaíl Shemiakin inclouen un ventall ampli de propostes d'art: des del dibuix fins a l'escultura monumental, el teatre i el cinema. Els temes de la seva obra també són diversos: des de l'esperpent teatral fins a la investigació metafísica. Els monuments de l'escultor Shemiakin adornen els carrers no només a Rússia, sinó també a França, Itàlia, Anglaterra i els Estats Units: un monument a Pedro I a Sant Petersburg i un monument a Vysotski a Samara, un monument al professor Harold Ucker “Un diàleg entre Plató i Sòcrates” a Nova York i un monument al bicentenari de la mort de Giacomo Casanova a Venècia... Amant del teatre i la cultura del carnaval, Mijaíl Shemiakin va dissenyar òperes i ballets, i també va organitzar processons i va crear espectacles a Moscou, Sant Petersburg i Venècia amb el mundialment famós pallasso Vyacheslav Polunin.

Durant més de 50 anys, l'artista ha estat treballant al Museu Imaginari, un mètode únic d'anàlisi i classificació d'imatges, que mostra com un mateix símbol o forma es pot transformar en art en diferents èpoques i entre diferents pobles. “Sóc alumne de Leonardo da Vinci, que va escriure: “Mira les taques d'humitat a les parets, les esquerdes, i allà veuràs un món fantàstic que mai se t'acudeix”.

La trobada es farà en línia, en rus i amb traducció simultània al castellà.

Participació gratuïta amb inscripció prèvia.

27 de Gener
INSCRIPCIÓ