9 de Febrer
Nina Berbérova i Vladislav Khodasevich
Una sèrie de conferències dedicada al 300è aniversari de la SPbSU
9 de Febrer
Nina Berbérova i Vladislav Khodasevich
Una sèrie de conferències dedicada al 300è aniversari de la SPbSU
9 de Febrer
Horaris:
18.00 – 19.00
Telèfon:
+34 691 15 39 83
Direcció:
Carrer de Josep Anselm Clavé, 31,
08002 Barcelona
INSCRIPCIÓ

Es van conèixer el novembre de 1921 en una trobada literària a Petrograd. Nina Berbérova amb alegria i admiració va escoltar els poemes del ja famós Vladislav Khodasevich, i, en acostar-s'hi més tard per felicitar-li l'èxit de la vetllada, es li van pujar els colors i es va avergonyir. El poeta, en veure la seva confusió, li va signar un llibre, la portada del qual, amb dolça immediatesa infantil, va ser besada per Nina tot seguit.

El 9 de febrer a les 18:00 us convidem a la conferència en línia, dedicada a Nina Berbérova i Vladislav Khodasevich, el tàndem artístic que va contribuir incomparablement a la història de la literatura russa. La conferència serà impartida per la candidata a ciències filològiques Nina Shcherbak.

Nina Berbérova és una de les figures més significatives i sorprenents a la història de l'Edat de Plata. Morena inoblidable amb ulls negres, va ser crítica literària, posseïdora d'un intel·lecte extraordinari i una poderosa imaginació. Autora dels llibres “Chaikovsky. Història d'una vida solitària”, “Borodin”, “Aleksander Blok i el seu temps”, “Nabokov i la seva Lolita”, “Gent i lògies”, entre d'altres. Gràcies a les seves memòries, podem conèixer molts detalls -de vegades imaginaris, de vegades no- sobre els representants més famosos de l'emigració russa, com Maxim Gorki, Ivan Bunin, Marina Tsvetàeva, Georgi Ivanov o Zinaida Guipius.

Vladislav Khodasevich,crític, traductor, historiador, pensador i escriptor rus, va entablar amistat amb Andrei Bely, vivia a la família de Maxim Gorky, i escrivia fullets sobre literatura soviètica. El convidaven a treballar als diaris “Russkiye Vedomosti”, “Utro Rossii” i “Novaya Zhizn”. El 1925 Khodasevich i Berbérova es van traslladar a París. Com a crític, Khodasevich públicament debatia amb Georgi Ivanov i Georgi Adamovich sobre les tasques de la literatura d'emigració, sobre el propòsit de la poesia i la seva crisi. Juntament amb Berbérova, escrivia ressenyes de literatura soviètica i les signava amb el pseudònim de Gulliver; va elogiar el treball de Vladimir Nabokov, que després es va convertir en el seu amic.

Les dificultats d'emigració no van unir la parella de Nina Berbérova i Vladislav Khodasevich, tot al contrari, els van obligar a allunyar-se l'un de l'altre. Descobrirem com va acabar la història d'amor d'aquests dos escriptors destacats del segle XX durant la nostra trobada del 9 de febrer.

Nina Shcherbak, graduada en Màster d'Arts a Gran Bretanya, és professora al Departament de Filologia Anglesa i Lingüística Cultural de la Universitat de Sant Petersburg, escriptora i guionista. Shcherbak també és autora de programes de televisió científics, quinze monografies i llibres sobre lingüística, literatulogia, filosofia del llenguatge i literatura anglesa.

La conferència es durà a terme com a part de la celebració del 300è aniversari de la primera universitat a Rússia.

La trobada es realitzarà en línia, en rus i amb traducció simultània al castellà.

Participació gratuïta amb inscripció prèvia.

9 de Febrer
INSCRIPCIÓ