6 de Abril
Transcendentalisme i poesia americana
Una sèrie de conferències dedicada al 300è aniversari de la SPbSU
6 de Abril
Transcendentalisme i poesia americana
Una sèrie de conferències dedicada al 300è aniversari de la SPbSU
6 de Abril
Horaris:
18.00 – 19.00
Telèfon:
+34 691 15 39 83
Direcció:
Carrer de Josep Anselm Clavé, 31,
08002 Barcelona
INSCRIPCIÓ

Des de mitjans dels anys 30 del segle XIX, el transcendentalisme -una tendència literària i filosòfica- va començar a exercir un paper important en la vida espiritual dels Estats Units i el desenvolupament de la cultura nacional. El Club Transcendental es va reunir per primera vegada el setembre de 1863 a Boston, la capital de Massachusetts. El nom del club estava associat amb la filosofia de “l'idealisme transcendental” del pensador alemany Kant. Aquest terme expressava una idea important: la llum de la veritat arriba a una persona transcendentalment, és a dir, a banda de l'experiència, per intuïció i revelació.

El 6 d’abril a les 18:00 us convidem a la conferència en línia “Transcendentalisme i poesia americana”, al llarg de la qual coneixerem els principals representants del primer moviment independent en filosofia i literatura. La conferència serà impartida per la candidata a ciències filològiques Nina Shcherbak.

Un segle després de la seva mort, Ralph Emerson sembla encara més una icona que un clàssic. Es llegeix, es rellegeix i s'argumenta sobre les seves obres. Continua sent un símbol, un monument al panteó nacional, i els seus textos són un tresor literari ple de cites. Ralph Emerson, format teològicament a Harvard el 1821, és considerat un dels millors escriptors i portador de les experiències intel·lectuals més decisives del segle XIX. L'escriptor és autor de l'assaig “Confiança en un mateix”, la manifestació per superar la crueltat de l'existència “Compensació” i de l'obra “Alma Suprema”, que va tenir un gran impacte a la ment dels escriptors nord-americans.

Així mateix, es considera que un dels principals autors del transcendentalisme és Walt Whitman (1819-1892), el famós poeta nord-americà i innovador de la versificació. Whitman va ser un dels primers a “trencar” la síl·laba i alhora conservar certa melodicitat del vers, apropant-lo al ritme dels salms.

Thomas Eliot n'és un altre exemple sorprenent d'una nova forma de poesia nord-americana. Inventor de la teoria del “correlat objectiu”, autor de l'obra “Terra Baldía”, els poemes “Second Caprice in North Cambridge” i “The Love Song of J. Alfred Prufrock”.

Nina Shcherbak, graduada en Màster d'Arts a Gran Bretanya, és professora al Departament de Filologia Anglesa i Lingüística Cultural de la Universitat de Sant Petersburg, escriptora i guionista. Shcherbak també és autora de programes de televisió científics, quinze monografies i llibres sobre lingüística, literatulogia, filosofia del llenguatge i literatura anglesa.

La conferència es durà a terme com a part de la celebració del 300è aniversari de la primera universitat a Rússia.

La trobada es realitzarà en línia, en rus i amb traducció simultània al castellà.

Participació gratuïta amb inscripció prèvia.

6 de Abril
INSCRIPCIÓ