31 de Maig
“Vsévolod Meyerhold, Zinaida Reich, Serguéi Yesenin”
Del cicle de conferències "La història d'un amor"
31 de Maig
“Vsévolod Meyerhold, Zinaida Reich, Serguéi Yesenin”
Del cicle de conferències "La història d'un amor"
31 de Maig
Horaris:
18.00 – 19.00
Telèfon:
+34 691 15 39 83
Direcció:
Carrer de Josep Anselm Clavé, 31,
08002 Barcelona
INSCRIPCIÓ

Una dona bella amb una ment extraordinària, una actriu mediocre amb cames arquejades, una mecanògrafa talentosa que té fluïdesa en diversos idiomes, la muller del director del teatre, una musa, la bellesa pura amb cabells bruns i llavis sensuals… Tot això i moltes coses més deien sobre Zinaida Reich, la dona que van estimar el poeta Serguéi Yesenin i el director teatral Vsévolod Meyerhold. La jove es va graduar de la Facultat d'Història i Literatura dels Cursos Superiors de Dones a Petrograd. Zinaida sempre va estar interessada en el moviment revolucionari, per la qual cosa fàcilment va aconseguir el càrrec de subsecretària de redacció al primer diari socialista-revolucionari legal “Delo Naroda”, on va conèixer el poeta Serguéi Yesenin.

El 31 de maig a les 18 hores us convidem a participar a la conferència “Vsévolod Meyerhold, Zinaida Reich, Serguéi Yesenin”, que es durà a terme dins del cicle de conferències “La historia de un amor”. L’autora i presentadora Anna Silyunas és crítica de teatre, historiadora d’art i directora de la fundació “Casa de Rússia a Barcelona”.

La primera trobada de Yesenin amb Reich va tenir lloc a la primavera de 1917. El poeta es va enamorar de Zinaida i li va demanar la mà només passat un mes i mig de conèixer-la. Reich no ho esperava en absolut, però sense pensar-ho dues vegades, ho va acceptar. Després del casament, els joves es van quedar a Petrograd, a l'avinguda Liteiniy, i van començar a viure una vida familiar tranquil·la; però la felicitat els va durar poc. El poeta, que va començar a guanyar fama ràpidament, es va tornar addicte a l'alcohol i durant uns atacs de gelosia i passió, es permetia aixecar la mà sobre la seva dona. El 1920 la parella es va separar, Reich en aquell temps estava embarassada del seu segon fill. El 1921, el seu matrimoni va ser anul·lat oficialment.

Després de divorciar-se de Yesenin, Reich va ser admesa al Taller Superior de Teatre, on va conèixer Vsévolod Meyerhold. Tot i que el director era 20 anys més gran que Reich, es va enamorar perdudament de la seva alumna i va deixar la seva família amb tres fills per estar amb ella. Es van casar el 1922. Per a la seva estimada, Meyerhold no només va canviar l'estil de vida modest, convertint casa seva en un saló de moda i a Zinaida en una veritable reina i amfitriona, sinó que també va nomenar la seva dona la primera actriu del seu teatre, mentre que ni el col·lectiu ni els crítics no l'apreciaven.

El segon matrimoni de Reich va ser certament més reeixit que el primer. Però ella estimava a Vsèvolod amb la mateixa intensitat que ell l'estimava? Poc abans de la mort de Yesenin, Meyerhold es va assabentar de les reunions secretes del poeta amb la seva apreciada dona i va demanar a l'amiga de Reich no facilitar aquestes trobades, perquè "si es tornen a estar junts, Zinaida serà infeliç...". Al funeral de Yesenin, Reich, en veu alta i en presència del seu marit, va exclamar: "Adéu, el meu conte de fades!".

La conferència es farà online en rus amb traducció simultània al castellà.

Participació gratuïta amb inscripció prèvia.

31 de Maig
INSCRIPCIÓ